Monday, December 29, 2008


SLAYT GEÇİŞİ
SLAYT GÖSTERİSİ/SLAYT GEÇİŞİ
Bu menü slaytlar arası geçişde kullanılacak olan efektleri seçmemizi sağlar.Bu geçişin hızlı,yavaş,orta hızda olmasını ayarlayabiliriz.Geçişler sırasında ses veya müzik ekleyebiliriz.Geçişin fare ile tıklamaylamı yoksa otomatik olarak geçmesini mi istiyorsak ikisinden birini seçeriz eğer otomatik olarak seçersek bunun kaç saniyede bir olacağınıda ayarlayabiliriz.Bu yaptığımız seçeneklerin tüm slaytlarda geçerli olmasını istiyorsak tüm slaytlara uygula seçeneğini tıklarız.
ÖZEL ANİMAYON
SLAYT GÖSTERİSİ/ÖZEL ANİMASYON
Özel animasyon slayt üzerindeki animasyon efektleri ile ilgili olarak animasyon efektinin türü, animasyonların birbirlerine göre sırası gibi önemli bilgilerin yanı sıra animasyon eklenmiş öğeye ait başlığın bir bölümünü tek bakışta görmemizi sağlar.Tıklatmayla başlatma seçneğini seçtiğimizde animasyon olayı farenin ilgili slayt üzerinde tıklatılmasıyla başlar. Öncekiyle başlat seçeneğine tıkladığımızda animasyon dizisi, listede bulunan önceki öğeyle aynı anda başlar.Öncekinden sonra başlat seçeneğine tıkladığımızda animasyon dizisi listede bulunan önceki öğenin yürütülmesi bittikten hemen sonra başlar. Efekt seçeneklerinden ise animasyona ses ekleyebiliriz veya animasyondan sonra hangi efekti getireceksek onu seçebiliriz.zamanladan ise animasyona başlamanın önceki slayttan sonra mı tıklatılınca mı veya önceki slaytla birliktemi başlamasını seçebiliriz veya animasyonun zamanını,kaç kere tekrar edeceğinide seçebiliriz.

GÖSTERİ AYARLA
SLAYT GÖSTERİSİ/GÖSTERİ AYARLA
Bu menünün bir çok işlevi vardır.İlki gösteri türü yazan seçenekte sunuyu sunan kişinin nasıl sunacağına dair seçenkler var.Eğer konuşmacı sunacaksa tam ekran seçeneğini seçeriz eğer kişi sunuyu kontrol edecerek sunacaksa pencere şeklinde seçeneği tıklarız.Slaytları göster seçeneği ise slaytların kaç tanesini sunmak istiyorsak ilk ve son değerlerini girerek sunarız.Tümünü sunacaksan tümünü tıklarız.Seçenekleri göster seçeneğinden ise sunumuzun esc tuşuna basılana kadar devam etmesini istiyorsak esc karekterine kadar sürekli döngü seçeneği seçilir.Slaytları
el ile ilerletmek istiyorsak el ile ilerlet seçneğine tıklarız eğer bilgisayarın başında duracak kimse yoksa ve biz sunumların otomatik olarak belirili bir zaman çerçevesinde ilerlemesini istiyorsak varsa,zamanlamayı kullan seçeneğini tıklarız.Slaytımızın çözünürlüğünüde kendimiz ayarlayabiliriz bunu slayt gösterisi çözünürlüğünden ayarlayabiliriz.

SLAYT NUMARASI
EKLE /SLAYT NUMARASI
Bu menü slaytlara numara eklememizi,tarih saat eklememizi,üstte veya altta kullanıcıya dipnot şeklinde bi şey okutacaksak onları eklememizi sağlar.Eğer bunların tüm slaytlarda geçerli olmasını istersek tüm slaytlara uygula seçeneğini tıklarız.

SLAYT SIRALAYICISI
GÖRÜNÜM/SLAYT SIRALAYICISI
Bu menü bize kaç sayfa slayt yaptıysak onların genel bir görünüm şeklini verir.Her sayfayı küçük bir şekilde yan yana bize gösterir.

CD İÇİN PAKETLE
DOSYA/CD İÇİN PAKETLE
CD için Paketle özelliği, bir veya daha çok sunuyu, destek dosyaları ile birlikte bir CD'ye kopyalamamıza olanak verir. Microsoft Office PowerPoint Viewer CD'ye eklenir ve PowerPoint yüklü olmasa bile, paketlenen sunuları başka bir bilgisayarda çalıştırır.

SIRALA MENÜSÜ
VERİ/SIRALA
Hücreleri seçip veri/sırala menüsüne girdiğimizde karşımıza bi sorgu ekranı gelir artan yada azalan diye biz sayıları hangi sıraya göre dizmek istersek ikisinden birini seçeriz.Örneğin;girdiğimiz sayılar1,2,3,4 gibi sayılar olsun seçip sırala deyip azalan dersek 4,3,2,1 sırasına göre sıralar.

OTOMATİL FİLTRE UYGULA MENÜSÜ
VERİ/FİTRE UYGULA/OTOMATİK FİLTRE UYGULA
Veri Görünümü oluşturduğumuzda, görünümün yalnızca belirttiğiniz ölçütleri karşılayan verileri görüntülemesi için filtre uygulayabiliriz. Örneğin, yüzlerce veya binlerce kayıt içeren bir veri kaynağına sahip olabiliriz. Bununla birlikte, bu kayıtların yalnızca bir alt kümesini görüntülemek istiyorsak veri görünümünüze kayıtların yalnızca o alt kümesinin eklenmesi için bir filtre oluşturabiliriz.


DOLDUR MENÜSÜ

DÜZEN/DOLDUR

Bu menü hücreye girdiğimiz bilginin aynısını alt, sağ, sol ,üst hücrelere kopyalam için kullanılır.Eğer hücrenin içindeki bilgi tarih saat gibi değişken bilgiyse bunun içinse doldur seriler seçeneğinden adım değerine istediğimiz sayıyı girerek o değer kadar artışını sağlarız örneğin:hücredeki değer 1 ve biz adım değerine 1 girdik o zmn sürüklersek hücrelerde 1 er artış olarak 2,3,4 olur


ÖZEL GÖRÜNÜMLER
GÖRÜNÜM/ÖZEL GÖRÜNÜMLER
Özel görününümü kullanarak çalışma sayfasının belirli görüntü ayarlarını (sütun genişliği, satır yüksekliği, gizli satırlar ve sütunlar, hücre seçimleri, filtre ayarları ve pencere ayarları gibi) ve yazdırma ayarlarını (sayfa ayarları, kenar boşlukları, üstbilgiler, altbilgiler ve kağıt ayarları gibi) kaydedebilir ve gerektiğinde bu ayarları söz konusu çalışma sayfasına hızla uygulayabilirsiniz. Ayrıca, özel görünüme belirli bir yazdırma alanıda ekleyebilirsiniz.

ÖZEL YAPIŞTIR
Düzen / Özel Yapıştır
Bu kopyalama işlemi ile kopyalanan alandaki
hücre biçimleri, Yazıtipi ve rengi, hücre notları gibi nitelikler kopyalanmış olur. Bu niteliklerden tamamını
kopyalamak istemeyebilirsiniz bunun için özel yapıştır komutunu kullanmalısınız.




Wednesday, November 19, 2008

ÖZEL GÖRÜNÜMLER MENÜSÜ
Bu menüye görünün menüsünden özel görünümler seçeneğine tıklayarak ulaşabiliriz.tıkladıktan sonra karşımıza gelen menüden istediğimiz yazı yazıp ekle seçeneğine tıklarız.sonra tekrar özel görünümlere girip gelen menüden oluşturduğumuz yazıyı seçerek göster'e tıklarsak o yazıyı hangi hücrede oluşturduysak etkin olan hücre o hücre olur bir yöne oluşturduğumuz hücreye kayar imleç.

AÇIKLAMALAR MENÜSÜ
Bu menüye görünüm menüsünden açıklamalara girerek ulaşabiliriz.Araç çubuklarının olduğu bölümde yeni açıklmaya tıklayarak hangi hücre üzerinde açıklama yapacaksak mouse ile o hücreyi etkin konuma geçiririz ve yeni açıklamaya tıklayarak istediğimiz açıklamayı yazıp çıktıktan sonra o hücrenin kenarında kırmızı bir nokta oluşur ve mouse ile o hücrenin üzerine geldiğimizde o hücrede yazmış olduğumuz açıklama otomatik olarak karşımıza çıkar.

Monday, November 17, 2008


SEÇENEKLER-YAZIM DENETİMİ VE DİL BİLGİSİ:bu menüye araçlar menüsünden seçenekleri tıklayarak ulaşabiliriz.bu menünün işlevi ise yazımızın denetlenmesini sağlar örneğin yazımı denetle tıklarsak bilgisayar wordde yazdığımız yazıları denetler ve gerekli uyarıları verir.eğer kaldırırsak yanlışda yazsak uyarı vermez.başka özelliği ise yazımı denetle seçeneğini aktif yaptıktan sonra hangi durumlarda bizi uyaracağını ayarlayabiliriz.
SEÇENEKLER-GÜVENLİK MENÜSÜ:bu menüye araçlar menüsünden seçenekleri tıklayarak ulaşabiliriz.bu menünün işlevi ise yazdığımız yazıya parola koyarak başkalarının ulaşmasını engelleyebiliriz veya salt okunur yaparak belgeyi sadece okumalarını ve üzerinde değişiklik yapmalarını engellemiş oluruz.
SÖZCÜK SAYIMI:Bu menüye araçlar menüsünden sözcük sayımı seçeneğine girerek ulaşabiliriz.bu menü bize word programında kaç sayfa kaç sözcük kaç karakter kaç paragraf ve kaç satır yazı yazdığımızı gösterir

SEÇENEKLER MENÜSÜ-GENEL:bu menüye araçlar menüsünden seçenekler menüsüne tıklayarak ulaşabiliriz.genel menüsünden arka planı mavi yapabiliriz.son kullanan dosyalar listesi ile dosya menüsünden kaç tane en son kullandığımız dosyaların listeleneceğini ayarlayabiliriz.

DEĞİŞİKLİKLERİ İZLE MENÜSÜ:bu menüye araçlar menüsünden değişiklikleri izle seçeneğine tıklayarak ulaşırız.bu menünün işlevi ise wordde yazılan bir yazıyı yazdıktan sonra değişiklikleri izle menüsüne tıkladığımızda o yazıda ne değişiklik yaparsak o değişikliği bize gösterir
WORDDE 25 TANE PÜF NOKTA
1-SÖZCÜK SAYIMI:
araçlar-sözcük sayımı menüsüne girerek ulaşabiliriz.bu menünün işlevi ise yazmış olduğumuz kelimelerin sayısını kaç paragraf kaç sayfa yazı yazdığımızı
gösterir.
2-MENÜLERİN KISAYOLLARINI ÖĞRENME:
araçlar-özelleştir-seçenekler-klavye tıkladığımızda ordan menülerin ve alt menülerin kısayollarını öğreniriz.
3-MENÜLERİN NE İŞE YARADIĞINI ÖĞRENME:
araçlar-özelleştir-seçenekler-klavye tıkladığımızda menülerin ve alt menülerin üstüne tıklayarak ne işe yaradıklarını öğrenebiliriz.
4-ALT MENÜLERİ KAYDIRMA VEYA SİLME:
araçlar-özelleştir-komutlar-yeniden düzenle seçeneğine tıklayarak alt menüleri yukarı aşağı kaydırabilir veya alt menüleri silebiliriz.
5-BİLGİSAYARIN YAZIMIZI DENETLEMESİNİ İSTİYORSAK:
araçlar-seçenekler-yazım denetimi ve dil bilgisi tıklayarak ulaşabiliriz. bu menünün işlevi ise wordde yazı yazarken yanlış veya eksik kelime yazdığımızda bilgisayarın otomatik olarak bizi uyarmasını sağlar.
6-WORD BELGEMİZİN BAŞKASININ ERİŞMESİNİ İSTEMİYORSAK:
araçlar-seçenekler-güvenlik menüsü-açma parolasını tıklayarak istesiğimi parolayı koyarak başkalarının belgemize girmesini engelleriz.
7-DEĞİŞİKLİKLERİ İZLE:
araçlar-değişiklikleri izle ye tıklayarak ulaşabiliriz.bu menünün işlevi ise başkalarının bizim word belgemiz üstünde yaptıkları değişiklikleri bilgisayarımızın otomatik olarak göstermesi ve ne değişiklik yapıldığını göstermesini sağlar.
8-DEĞİŞİKLİKLERİ İZLENİN YAZI TİPİNİ VE KENARLIKLARINI DEĞİŞTİRME:
araçlar-seçenekler-değişiklikleri izle tıklayarak ulaşabiliriz bu menünün işlevi ise değişiklikleri izlenin yazı rengini ve kenarlıklarını değiştirmeye yarar.
9-WORDDE ARKA PLANI MAVİ YAPMA:
araçlar-seçenekler-genel mavi arka planı tıklayarak arka planı mavi yaparız.
10-DOSYA MENÜSÜNDE EN SON KULLANILAN KAÇ DOSYANIN YER ALACAĞINI AYARLAMA:
araçlar-seçenekler-genel-son kullanılan dosyalar listesi girerek en son kullandığımız kaç dosyanın dosya menüsünde gözükeceğini ayarlamamızı sağlar
11-ELEKTRİKLER KESİLDİĞİNDE BİLGİLERİMİZİN KAYBOLMAMASI:
araçlar-seçenekler-kaydet otomatik kurtarma bilgileri kaydetme sıklığına girerek bilgisayarımızın kaç dakikada bir yazdığımız yazıları otomatik olarak hafızasına kaydetmesini ayarlarız.
12-YAZDIĞIMIZ BELGELERİ KAYDEDERKEN BİLGİSAYARDA BİR YEDEĞİNİN BULUNMASINI SAĞLAMA:
araçlar-seçenekler-kaydet-her zaman kaydet seçeneğine tıklayarak bilgisayarımızın belgeleri kaydederken her zaman bir tane o belgeden hafızasında bulunmasını sağlar.
13-WORDDE YAZDIĞIMIZ YAZILARI VEYA KOMUTLARI VİSUAL BASİC PROGRAMINA DÖNÜŞTÜRME:
araçlar-makro tıklayarak gelen tabloya komutları yazarak oluştur seçeneğine tıkladığımızda otomatik olarak visual basic programına geçerler komutlar.
14-SAYFA SONUNU KENDİNİZ BELİRLEMEK İÇİN:
Sayfa sonunun yapılacağı satıra gelin ve ENTER yerine CTRL + ENTER tuşlarına basın
15-BİR BELGE PENCERESİNİ KLAVYEDEN KAPATMAK İÇİN:
CTRL + W tuşuna basmanız yeterlidir
16-KÜÇÜK HARFLERİ BÜYÜK HARFLER YAPMAK İÇİN:
Değiştireceğiniz metni seçin, SHIFT + F3 tuşuna basın. Harfler istediğiniz dizilime gelene kadar da bunu tekrarlayın.
17-ÜSLERİ YAZMAK İÇİN:
Sayıyı yazın, CTRL + SHIFT + 4 tuşlarına basın üssü yazın, tekrar CTRL + SHIFT +4 tuşlarına basın ve boşluk bırakarak devam edin
18-GİZLİ KARAKTERLERİ GÖRÜNTÜLEMEK İÇİN:
SATIR sonu, boşluk, TAB gibi gizili karakterleri görmek için CTRL + SHIFT + 8 tuşlarına basmanız.
19-EŞANLAMI FARENİN SAĞ TUŞUYLA BULMAK:
Araçlar menüsünden Dil seçeneği altından Eş Anlamlılar bölümünü kliklerseniz bir kelimenin eş anlamına ulaşabilirsiniz. Bu seçeneğe Shift+F7 tuş kombinasyonu ile de ulaşabilirsiniz.Bu seçenekten yararlanmak içn fare ile kelimeyi tarayın ve daha sonra açılan seçenekler menüsünden kelime karşılık geldiğini düşündüğünüz sözcüğü işaretleyin.
20-Belgelerin Tümünü Kaydedip kapatmak :
O an çalıştığınız bütün Word belgelerini kaydetmek veya kapatmak istiyorsanız belgelerinizin herhangi birinde SHIFT tuşuna basın ve DOSYA menüsüne tıklayın. Karşınızda TÜMÜNÜ KAYDET ve TÜMÜNÜ KAPAT biçiminde yeni seçenekler göreceksiniz. Adlarından da anlaşılabileceği gibi TÜMÜNÜ KAPAT seçeneğine tıkladığınızda o an çalıştığınız tüm belgeleri kapatacaktır. TÜMÜNÜ KAYDET seçeneğine tıkladığınızda ise tüm belgelerinizi kaydedecektir
21-PARAGRAFIN BAŞINI SAĞA AL:
ctrl+shft+m
22-PARAGRAFIN BOŞLUĞUNU ARTIR:
ctrl+2
23-KÖPRÜYÜ İPTAL ETMEK İÇİN:
ctrl+shft+f9
24-ALTI ÇİFT ÇİZGİLİ YAZI YAZMA:
ctrl+shft+f
25-PUNTOYU ARTIRMAK İÇİN:
ctrl+altgrp+shft+9
DİL MENÜSÜ:araçlar-dil-çevir ile ulaşabiliriz bu menüye bu menünün işlevi ise word programına yazdığımız herhangi bir yazıyı istediğimiz dilden istediğimiz dile çeviriri

Sunday, November 9, 2008



STİLLER VE BİÇİMLENDİRME
Bu menüye girmek için biçim menüsünden stiller ve biçimlendirme seçeneğine tıklarız.bu menünün kullanıcıya yararı ise her seferinde word programında yazı yazarken o yazının yazı büyüklüğünü ve stilini kendimize göre ayarlarız bu ayarlamayı tekrar tekrar yapmamak için stiller ve biçimlendirme menüsünden yeni stili tıklarız ve oradan yazı büyüklüğünü ve stilini kendimize göre ayarladıktan sonra yeni şablona ekle seçeneğine tıklarız ve tamam’a basarız.böylelikle kendi stilimizi oluşturmuş oluruz ve o stili seçerek bundan sonraki yazılarımızı istediğimiz boyutta ve stilde yazarız.

OTOMATİK DÜZELT
Otomatik metinin bir alt menüsü olan otomatik düzelt seçeneği ile özellikle çoğunlukla yanlışlık yazdığımız kelimeleri bilgisayarın otomatik olarak o kelimeleri düzeltmesini sağlar kimi kelimeler zaten bilgisayarın hafızasında vardır o kelimeleri bilgisayar otomatik düzeltir ama bilgisayarın hafızsında olmayan ve çok yanlışlık yaptığımız kelimeleri değiştirme imkanımız vardır.örneğin biz açacağı her zaman açacak olarak yazıyorsak bunu düzeltebiliriz düzeltmek için değiştirilen bölüme açıcak yerine bölüme ise açacak yazarız ve değiştir seçeneğine tıkladıktan sonra bi daha böyle yazarsak boşluk bıraktığımızda bilgisayar otomatik olarak düzeltmiş olur


OTOMATİK METİN
Bu menüye girmek için ekle menüsünden otomatik metin seçilir.bu menüyle bilgisayarın daha önceden hafızasına eklenmiş kelimeleri seçip kullanabiliriz veya kendimiz bir kelimeyi sık kullanacaksak otomatik metine kelime ekleyebiliriz.

Saturday, November 1, 2008

WİNDOWS DENETİM MASASININ 25 PÜF NOKTASI
1-SİSTEM GERİ YÜKLEMEYİ KAPATMAK İÇİN
Başlat >> Ayarlar >> Denetim Masası >> Sistem >> Sistem Geri Yükleme >> "Bütün Sürücülerdeki Sistem Geri Yüklemeyi kapat" kutusunu seçin
2-OTOMATİK GÜNCELLEŞTİRMELERİ KAPATMAK İÇİN
Başlat >> Ayarlar >> Denetim Masası >> Sistem >> Otomatik Güncelleştirmeler >> Otomatik Güncelleştirmeleri Kapat
3-İŞLETİM SİSTEMLERİ GÖSTERİM SÜRESİNİ AYARLAMA
Başlat >> Ayarlar >> Denetim Masası >> Sistem >> Gelişmiş >> Başlangıç ve Kurtarma Seçenekleri >> Ayarlar >> "İŞLETİM SİSTEMLERİ GÖSTERME SÜRESİ" KUTUSUNU SEÇİN
4-HATA BİLDİRİMİNİ KAPATMAK İÇİN
Başlat >> Ayarlar >> Denetim Masası >> Sistem >> Gelişmiş >> Hata Bildirimi >> Hata Bildirimini Devre Dışı Bırak
5-UZAKTAN YARDIMI KAPATMAK İÇİN
Başlat >> Ayarlar >> Denetim Masası >> Sistem >> Uzak >> "Bu bilgisayardan Uzaktan Yardım isteklerinin gönderilmesine izin ver" kutusunu kaldır
6-ÇEVRİM DIŞI DOSYALARI KAPATMAK İÇİN
Başlat >> Ayarlar >> Denetim Masası >> Klasör Seçenekleri >> Çevrimdışı Dosyalar >> "Çevrimdışı Dosyaları etkinleştir" kutusunu kaldır
7-HİÇ BİR PROGRAM KAPATMADAN KULLANICI DEĞİŞTİRMEK İÇİN
Başlat >> Ayarlar >> Denetim Masası >> KULLANICI HESAPLARI>> KULLANICILARIN OTURUM AÇMA KAPATMA ŞEKLİNİ DEĞŞTİR >> HIZLI KULLANICI DEĞİŞTİRME KULLAN KUTUSUNU SEÇİNİZ
8-MASA ÜSTÜNDEKİ SİMGELERİ GETİRMEK İÇİN
BAŞLAT>>AYARLAR>>DENETİM MASASI>>GÖRÜNTÜ>>MASAÜSTÜ>>MASAÜSTÜNÜ ÖZELLEŞTİR>>GETİRECEĞİMİ SİMGELERE TIKLARIZ
9-DONANIM KALDIRMAK İÇİN
BAŞLAT>>AYARLAR>>DENETİM MASASI>>PROGRAM EKLE VEYA KALDIR>>PROGRAM DEĞİŞTİR KALDIR>>SONRA KALDIR SEÇENEĞİNE TIKLAYARAK KALDIRABİLİRİZ
10-YENİ PROGRAM EKLEMEK İÇİN
BAŞLAT>>AYARLAR>>DENETİM MASASI>>PROGRAM EKLE VEYA KALDIR>>YENİ PROGRAM EKLE>>CD VEYA DİSKET SEÇENEĞİNE TIKLARIZ
11-EĞER BİLGİSAYARA GÖREV VERMEK İSTİYORSAK
BAŞLAT>>AYARLAR>>DENETİM MASASI>>ZAMANLANMIŞ GÖREVLER>>ORDANDA PROGRAMI SEÇİP HANGİ TARİHTE AÇILACAĞINI SEÇERİZ
12-KULLANICI ŞİFRESİNİ KALDIRMAK İÇİN
Baslat-->Ayarlar-->Denetim Masasi-->Parolalar-->Kullanici Bilgileri kartinda "Bu bilgisayarin tüm kullanicilari, ayni tercihleri ve masaüstü ayarlarini kullanir"i seçin. Onaylayin.Sifre sorgusunu kapatmak için masaüstünde Ag Komsulari'ni seçin. Yapilandirma'da Birincil Ag Oturumu Açma seçenegi aktif olsun.Eger baslangicta sifre soruyorsa Baslat-->Ayarlar-->Denetim Masasi-->Parolalar-->Paralolari Degistir'de "Windows Parolasini Degistir" dügmesine basip eski parolanizi girin, fakat Yeni Parola ve Yeni Parolayi Dogrula kutularini bos birakin.Eski sifrenizi unutmussaniz sabit diskinizde adi kendi ad-soyadiniza benzer, soyadi PWL olan dosyayi siliniz.
13-SANAL BELLEK DOSYASINI ONARMAK İÇİN
Başlat >> Ayarlar >> Denetim Masası >> Sistem >> Gelişmiş >> Performans Ayarları >> Gelişmiş >> Sanal Bellek Değiştir >> Özel Boyut. Başlangıç ve en yüksek değerleri aynı orana sabitleyin
14-YAZICI EKLEME
başlat >>ayarlar>>denetim masası>>yazıcılar ve diğer donanım>>yazıcı ekle tıklayınız
15-DOSYALARI GİZLEME
başlat>>ayarlar>>denetim masası>>görünüm ve temalar>>klasör seçenekleri>>görünüm>>gizli dosya ve klasörleri gösterme seçeneğini seçeriz
16-YETERSİZ DİSK ALANI UYARISININ KAPATILMASI “HKEY_CURRENT_USER\Software\Microsoft\Windows\Curr entVersion\Policies\Explorer ” anahtarı altında yeni bir DWORD değeri oluşturup “NoLowDiskSpaceCheck” adını veri ve değer olarak “1” girin.
17- INTERNET EXPLORER HIZLI AÇILMASI İÇİN
Explorer kısayolunun sonuna –nohome satırını ekleyin
18-WİDOWSUN DAHADA HIZLANMASI İÇİN
Windows XP de NTFS dosya sistemi her dosya ve klasör için son erişim ve son güncelleme
bilgilerini tutar. Bu özellik kullanışlı olsa da normal bir kullanıcı için pek bir anlma ifade etmez.
Bunu kapatmak için Regedit den“HKEY_LOCAL_MACHINE\SYSTEM\CurrentControlSet\Co
ntrol\FileSystem” anahtarına ulaşın ve “NtfsDisableLastAccessUpdate” değerini bulun ve “1”
yapın.
19-BOOT DOSYALARI İLE AÇILIŞI HIZLANDIRMAK İÇİN
Regedit’e giirp “HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\Microsoft\Dfrg\BootOp timizeFunction”
20-INTERNET EXPLORER IN HEP İSTEDİĞİM BOYUTTA AÇILMASI İÇİN
Internet Explorer web tarayıcısının, pencere boyutunu hatırlama özelliği vardır. Uygulama son tarayıcı penceresini kapattığınızda pencere boyutunu kaydeder ve yeni bir pencere açtığınızda onu kaydedilen boyutlarda açar. Internet Explorer'ın bu özelliğini gereksiz buluyor ve uygulama penceresinin her seferinde sizin istediğiniz boyutta açılmasını istiyorsanız yapmanız gereken çok asit. Bir Internet Explorer penceresi açın, Tools > Internet Options (Araçlar > Internet Seçenekleri) menülerini kullanın. Karşınıza gelen pencerenin General bölümündeki Address satırına aşağıdaki değeri girin
javascript:resizeTo(1024,400) ;moveTo(0,0);document.location.href
21-SES AYARI SİMGESİNİ GÖRÜNTÜLEMEK İÇİN
Windows 95, 98 ve 98 Me işletim sistemlerinde sisteminize takılı olan ses kartının ses ayarlarını yapabilmeniz için görev çubuğunun sağ tarafında küçük bir hoparlör simgesi görürsünüz. Windows XP işletim sistemini sisteminize ilk yüklediğinizde bu simgeyi göremezsiniz, siz de bizim gibi ses ayarlarını çoğu zaman bu simgeyi kullanarak yapıyorsanız şu adımları uygulayın: Başlat (Start) menüsünden Ayarlar (Settings) > Denetim Masası (Control Panel) menülerine tıklayın. Denetim Masası içerisindeki simgelerden üzerinde Ses Efekti ve Ses Aygıtları (Sound and Audio Devices) yazanına çift tıklayın. Karşınıza gelen yeni pencerede ‘Görev çubuğuna ses ayarı simgesi yerleştir' (Place volume icon in the taskbar) seçeneğini işaretleyip ENTER tuşuna basın.
22-DİZİN OLUŞTURMA İŞLEMİNİ KAPATMAK İÇİN:
Dizin Oluşturma Hizmeti yüksek miktarda bellek kullanan küçük bir uygulamadır. Sabit diskteki dosyaları sık sık inceleyerek listeler ve arama işlemi yaptığınızda hızlı sonuç almanızı sağlar. Bunu kapamak için: "Denetim Masası > Program Ekle/Kaldır > Windows Bileşenlerini Ekle/Kaldır" buradaki dizin oluşturma hizmetinin yanındaki işareti kaldırın.
23-KİLİTLENME SONRASINDA OTOMATİK RESTART:
Sistem kilitlendiğinde bilgisayarın otomatik olarak yeniden başlatılmasını sağlayan fonksiyonu etkinleştirin. Başlat/Denetim Masası penceresindeki Sistem simgesini çalıştırın ve ekrana gelen pencere üzerindeki Gelişmiş kartını aktif hale getirin. Başlangıç ve Kurtarma başlığı altında bulunan ayarlar düğmesine tıklayın ve “Otomatik Olarak Yeniden Başlat” seçeneği üzerine tıkla***** işaretleyin. Bu sayede bilgisayar, sistem kilitlendiğinde sizin bir şey yapmanıza gerek kalmadan otomatik olarak yeniden başlatılacaktır.
24-ESKİ, TOPLU FAREYİ DAHA DUYARLI YAPMAK (WİN XP):
Başlat/Denetim Masası komutunu çalıştırın ve Sistem simgesine iki kere tıklayın. Donanım kartı üzerinde bulunan aygıt yöneticisi düğmesine tıklayın ve ekrana gelen listede bulunan “fare ve diğer işaret aygıtları” başlığını genişletin.Listelenen fare üzerine farenin sağ tuşunu kullanarak tıklayın ve özellikler komutunu çalıştırın. Ekrana gelen özellikler penceresindeki Gelişmiş Ayarlar kartını aktif hale getirin ve örnek hızı değerini “200” olarak değiştirin. Girişarabelleği Uzunluğu için de “300” yazın. Bu, farenin konumunu daha sık
bildirmesini sağlar. Windows yeniden başlatıldıktan sonra fare daha etkili bir kullanım sunacaktır.
25--BAŞLAT MENÜSÜNÜN AÇILIŞ HIZINI DEĞİŞTİRİN(WİN 98/WİN ME/WİN NT/WİN 2000/WİN XP):
Başlat menüsünde gezinirken alt menülerin çok hızlı açılmasını istiyorsanız bu düzenlemeyi registry altından yapabilirsiniz. Bunun için =BAŞLAT/ÇALIŞTIR ı açıp REGEDİT yazıp TAMAM a basın. Registry (kayıt defteri düzenleyicisi) içinde HKEY_CURRENT_USER\ControlPanel\Desktop anahtarı altına gelin. Burada sağ tarafta “MenuShowDelay” Şeklinde bir dize bulunması gerekir. Eğer yoksa yeni bir tane yaratın. Üzerini çift tıklayın değer olarak “0” girin. Menüler hiç beklmeden açılacaktır.

Wednesday, October 22, 2008

TERİMLER
PENCERE:çalışabilir dosyaların çalıştırabldiği ara birimdir
DİZİN:dosyaların fiziksel adresleriyle birlikte diğer özelliklerin tutulduğu yerdir
dizinler sürücü yüzeyinde yer alan dosyaların mantıksal ve hiyelarşik düzende gruplandırılmasın sağlar
KÖK DİZİN:sürücü tabanlı dosya sistemlerinde en tepedeki dizine denir
ÖZELLİKLERİ:
1-kullanıcı tarafından oluşturulamaz
2-kullanıcı tarafından silinemez
BAŞLIK ÇUBUĞU:Pencerenin organizasyonuna ilişkin seçenekleri barındıran çubuktur
MENÜ ÇUBUĞU:açılan uygulama yazılımının kullanımına ilişkin menüleri barındıran çubuktur.başlık çubuğunun aksine menü çubuğu uygulama yazılımının kullanımına ilişkindir
ARAÇ ÇUBUĞU:Menü çubuğunda yeralan ve sık kullanılan menülerin kısa yollarının birer simgeyle gösterildiği çubuktur
DURUM ÇUBUĞU:Kullanıcıya içerik hakkında bilgi iletmek için yapılandırılmış çubuktur
KAYDIRMA ÇUBUKLARI:Pencerenin görüntülenen kesime sığmayan içeriğe ulaşmak için yapılandırılmış çubuktur
İZ:iç içe sprialllerin her birine denir
izleri oluşturma işlemine biçimlerndirme denir
BAŞLAT MENÜSÜ:Disk yüzeyinde yeralan dosyalara erişmek yada işletim sisteminin özelleştirilmesini içeren seçeneklerin bulunduğu bir menüdür
İŞLETİM SİSTEMİ:bilgisayar ile kullanıcı arasındaki arayüz
UYGULAMA YAZILIMLARI:kullanıcıya fayda sağlamak için kullanılır
DOSYA:bellek dışında yeralan veri yada komut kümelerinde denir
DOSYA UZANTILARI
*.DOC,*.RTF,*.WRİ,*.TXT=KELİME İŞLEM DOSYARININ UZANTILARI
*.MPEG,*.AVİ=VİDEO
*.GİF,*.JPEG=RESİM
*.XLS=SAYISAL TABLOLAMA
*.PPT,*.PPS=SUNU
*.HTML=WEB
*.MDB=VERİ TABANI
*.WAV,*.MP3,*.MİD=SES
*.EXE,*.COM,*.BAT=KOMUT DOSYALARIDIR